A hálózat kiépítése javában tart, a munkálatok 70 százalékával már végeztek a szakemberek.

A nagy érdeklődés mellett megrendezett fórumon Kovács Tilda polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd azzal a jó hírrel folytatta, hogy az ingatlanok folyamatosan elkezdhetik a rákötést a hálózatra. Sikerült ugyanis megállapodni a Vasivíz ZRt-vel, amelynek értelmében áprilisig ingyenes a rákötés és a tisztítás, a próbaüzem idejére a költségeket a kivitelező Szabadics  Közmű- és Mélyépítő Zrt. vállalta. A Vasivíz áprilisban keresi majd fel a lakókat, hogy szerződést kössön velük.  Az így megtakarított pénz akár a belső szerelésre is elég lehet.

A rákötések addig is elkezdődhetnek, de csak azok számára, akik erről értesítést kapnak. Vannak utcák, ahol már nem kell tovább várni, és minden ingatlan csatlakozhat a hálózathoz, másutt még türelemre lesz szükségük a tulajdonosoknak.

A legtöbb kérdést a rákötések ütemezésével kapcsolatban tették fel a fórum résztvevői.  (A listát, utcákra bontva írásunk alatt találják.) Azt is szóvá tették többen, hogy nagyobb esőkor az úton és a járdán hömpölyög a víz, mert az elvezetés nincs megfelelően megoldva. Ezeknek utánanéznek – ígérte a műszaki osztályvezető.

A rákötések mellett a legtöbben az utcák és járdák helyreállításáról érdeklődtek. Az utakat mindenütt az eredeti állapotnak megfelelően kell helyreállítani, de a végleges burkolat (a talaj megfelelő tömörödése miatt) csak egy év múlva készülhet el, addig ideiglenes helyreállítások történnek.  A Táncsics Mihály utca aszfaltozása például már befejeződött, de sürgős az Arany János és a József Attila utca érintett szakaszának javítása is. Ez 14-15 millió forintba kerül majd, és várhatóan még az idén elkészül. A csapadékvíz elvezetését azonban mindenütt meg kell oldani, így a munkákat több helyen geodéták mérései előzik meg.  Az utak mellett a feltört járdákat is helyreállítják, de azzal számolni kell – mondta Dancs Balázs építésvezető -, hogy a kivitelezők a tervek szerint december 9-ig dolgoznak, utána január 7-én kezdik újra a munkát. (Közben is tartanak ügyeletet, ahol bejelentéseket lehet tenni.)

Kovács Tilda polgármester hozzátette: ahogy a lehetőségek engedik, fokozatosan minden önkormányzati utat helyreállítanak, ehhez igyekeznek forrásokat is szerezni.