Zalalövő és Környéke Közéletéért, Kultúrájáért, Környezetéért Alapítvány megbízásából december 5-7. között a Borostyánkő Kft. tanulmányutat szervezett az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében benyújtásra került „City Cooperation” pályázat „Városok együttműködésének kialakítása Kelet-Stájerország, Kelet-Szlovénia és Délnyugat-Magyarország határmenti régióiban” elnevezésű projekt keretében.

A tanulmányút résztvevői jó gyakorlatokon keresztül nyerhettek betekintést a helyi gazdaságok fejlesztésébe, térség, város és település marketingekbe, arculatuk kialakításába, a helyi adottságok kiaknázásába.

A szakmai program meghívottjai önkormányzati vezetők, intézményvezetők, civil szervezetek képviselői, vállalkozók és magánszemélyek voltak.

A három napos program során a résztvevők ellátogattak Vasvárra, Celldömölkre, Lövőre, Fertőszentmiklósra és az ausztriai Fürstenfeld-be.

Vasváron Kovács Tilda polgármester asszony beszélt a város gazdaságáról, az eddig elért eredményekről, az előttük álló feladatokról, lezárult és folyamatban lévő projektekről, így például a Kneipp projektről, amit azután részletesen Fukszberger Imre, a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás elnöke mutatott be.
Celldömölkön Söptei Józsefné, a település alpolgármestere volt a csoport idegenvezetője, aki személyesen kísérte végig a résztvevőket a kisvároson, bemutatva annak nevezetességeit, a közelmúlt fejlesztéseit és azokat a projekteket, melyek reményeik szerint fellendítik a térség idegenforgalmát. Ezek közé tartozik a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő fejlesztése, szálloda és kemping építése a fürdő mellett és a hamarosan átadásra kerülő Vulkán ház a Ság hegyen.
A tanulmányút második napját a meghívottak az ausztriai Fürstenfeld-ben töltötték, ahol megismerkedhettek az ottani turisztikai egyesület, valamint az Alapító és Szolgáltató Centrum munkájával és sikereivel, majd ellátogattak a közeli, helyi termékeket előállító és értékesítő Kürbishof Koller farmra. Mindenki számára tanulságos volt, hogy jó marketinggel, jelentős erőfeszítéssel és a helyi vállalkozások együttműködésével milyen eredményeket képes elérni egy ausztriai kisváros.
Utolsó nap Balics János, Lövő polgármestere vetítéssel egybekötött beszámolót tartott a településről, intézményeikről, a helyi munkalehetőségekről és az elért sikereikről, majd Fertőszentmiklóson a helyi LEADER csoporttal ismerkedhettek meg a résztvevők. Az Alpokalja-Ikvamente LEADER Egyesületet Keller Csilla, a munkaszervezet vezetője mutatta be, aki többek között arról is beszélt, hogy milyen módszerekkel, ötletekkel próbálják még aktívabbá tenni és a munkába bevonni a település lakóit, érdekelté tenni őket a térség további fejlesztésében, és arról hogy ők milyen marketingeszközökkel próbálják sikeresebbé tenni a térségüket.
A tanulmányút során létrejött személyes kapcsolatok, a meghívottak visszajelzései és a program helyszínein tanúsított aktivitásuk mind azt bizonyítja, hogy hasznos és elgondolkodtató volt számukra, és a szervezők számára is ez a három nap.